• RSS
  • Twitter
  • Blijft op de hoogte via:


De host file is een bestand op de computer dat elke keer wanneer je via het internet ‘contact’ probeert te maken met een website eerst controleert of dit is toegestaan of dat er een andere locatie (via een IP adres) moet worden geopend. Hierdoor is dit bestand ideaal om bijvoorbeeld spam, popups of ongewenste advertenties te blokkeren maar ook om in de test fase of verhuizing van je nieuwe website alvast te werken op de nieuwe locatie.

Zo kun je dus je nieuwe site op jouw eigen computer vast verwijzen naar de nieuwe server, terwijl de huidige bezoekers je oude website nog zien. Wanneer de site dan klaar is laat je de hostingpartij weten dat zij nu voor alle bezoekers de site kunnen laten verwijzen naar het nieuwe IP adres. Om je host file aan te passen heb je het nieuwe IP adres nodig, dit krijg je vaak van je hostingpartij of webmaster. Nadat je de host file hebt aangepast moet je een nieuw browser venster openen om de wijzigingen te zien.

Hoe pas ik mijn Host file aan?

Je zoekt eerst het bestand op in de computer, behalve wanneer je Windows 7 hebt. Bij Windows 7 kun je door beveiliging alleen via de Administrator het bestand openen.

Windows
Ga naar C:\WINDOWS\system32\drivers\etc en open het bestand Hosts met kladblok.

Windows 7
Ga via het startmenu naar je notedpad/kladblok en open deze door met de rechtermuisknop het te openen met administrator, daarna kun je de hostfile openen door in kladblok het bestand te openen en te bladeren naar deze locatie C:\WINDOWS\system32\drivers\etc, vervolgens zet je de instelling op ‘Alle bestanden’ in plaats van alleen kladblok bestanden en open je het bestand Hosts.

Mac

  • Download en installeer eerst een kladblok programma als TextWrangler
  • Klik met de rechter muisknop op het Finder-icoon in de Dock.
  • Klik op “Ga naar map” (of iets in die geest, in het Engels heet het “Go to folder”
  • Typ in “/etc”
  • Er opent een map met daarin het bestand “hosts”.
  • Open dat bestand met TextWrangler en maak de aanpassing.
  • Sla het bestand op. Als hierbij om je wachtwoord wordt gevraagd, voer dat dan in.
  • Sluit eventuele open browservensters, start de browser opnieuw en open de site. Het zou nu moeten werken.

Wat zet ik in de hostfile?

Dit ligt natuurlijk aan wat je wilt doen. Maar vaak wordt de host file dus gebruikt om een nieuwe locatie door te geven aan een domeinnaam. Wanneer je de host file hebt geopenend via kladblok kun je onderin het IP adres toevoegen. Daarboven staat vaak voorbeeld tekst en uitleg. Als eerste zie je onderaan de localhost staan, meteen hier onder kun je beginnen met de nieuwe toevoegingen.

Voorbeeld:
123.123.1.123 www.hetdomein.nl
Geplaatst: 20 april 2011
Laatste wijziging: 6 september 2012 om 16:12

In de categorie: c, Internet algemeen

Steekwoorden:

Over de auteur: Inge

Ik werk sinds 2004 bij EXED internet als o.a. SEO specialist en sinds 2011 als coordinator van de SEO & Quality Control afdeling. In mijn vrije tijd houd ik ook verschillende sites bij en help ik graag anderen met het goed opzetten van websites.

Neem contact op met Inge

heeft 9 blogs geschreven.


Nieuwste artikelen

Wat is..?

Wat is Organische zoekresultaten?

Ofwel organic search, dat zijn de zoekresultaten in de zoekmachine die niet betaald zijn. Dat zijn dus de sites die volgende zoekmachines goed bij de zoekterm passen. Dat wordt bepaald voor veel verschillende algoritmes, die per zoekmachine ook nog verschillen. Iedereen wil graag hoog in de organische zoekresultaten staan, want dat betekent veel bezoekers, omdat de mensen vaak op een van de eerste organische resultaten klikken. Om dat te kunnen bereiken moet de site geoptimaliseerd worden voor zoekmachines.o, SEO & Usability 18 december 2010

Kijk ook op...